با توجه به اینکه این جرم تحت عنوان جرم رابطه نامشروع تلفنی در قانون مجازات اسلامی پیش بینی نشده است، سوالی که به ذهن خطور میکند، آن است که این جرم مشمول کدام ماده قانونی بوده و مجازات جرم رابطه نامشروع تلفنی چیست؟
با گذر زمان، شکل روابط افراد نیز تغییر کرده و این امر بر جرم انگاریهای قانون گذار کشور ما که از فقه اسلامی تبعیت میکند نیز اثرگذار بوده و باعث شده اعمالی که در گذشته امکان وقوع آنها وجود نداشته و در نتیجه در شرع اسلام نیز به عنوان جرم معرفی نشده اند، توسط قانون گذار ایران به عنوان جرم شناخته شده و قابل مجازات باشد.
یکی از این جرایم، جرم رابطه نامشروع تلفنی بوده، یعنی ارتباط غیر شرعی و از طریق تلفن میان زن و مردی که رابطه زوجیت میان آنها وجود ندارد. در رابطه با جرم رابطه نامشروع تلفنی، نکتهای که لازم است که مورد توجه قرار گیرد آن است که سکس تلفنی اختصاص به افراد متاهل نداشته و روابط خارج از چهارچوب شرعی میان دو فرد مجرد نیز میتواند موجب وقوع جرم رابطه نامشروع تلفنی شود.
با توجه به اینکه این جرم تحت عنوان جرم رابطه نامشروع تلفنی در قانون مجازات اسلامی پیش بینی نشده است، سوالی که به ذهن خطور میکند، آن است که این جرم مشمول کدام ماده قانونی بوده و مجازات جرم رابطه نامشروع تلفنی چیست؟ با توجه به این مساله، در این مقاله به مطالعه جرم رابطه نامشروع تلفنی پرداخته؛ ضمن تعریف این جرم، در مورد مجازات قانونی این جرم توضیح داده و در پایان، نحوه رسیدگی به شکایت جرم رابطه نامشروع تلفنی را تشریح خواهیم نمود.
جرم رابطه نامشروع تلفنی
جرم رابطه نامشروع، در ماده ۶۳۷ قانون مجازات اسلامی مورد توجه قانون گذار ایران قرار گرفته است. به موجب این ماده: «هر گاه زن و مردی که بین آنها علقه زوجیت نباشد، مرتکب روابط نامشروع یا عمل منافی عفت غیر از زنا از قبیل تقبیل یا مضاجعه شوند، به شلاق تا نود و نه ضربه محکوم خواهند شد و اگر عمل با عنف و اکراه باشد، فقط اکراه کننده تعزیر میشود»
بر اساس این ماده، هر نوع رابطه جسمی و جنسی کمتر از زنا و حتی لفظی خارج از چهارچوب مقررات شرعی، تحت عنوان رابطه نامشروع، جرم و قابل مجازات است. متاسفانه این ماده صرفا به یک بیان کلی از جرم رابطه نامشروع اکتفا نموده و تعیین مصادیق رابطه نامشروع را به نظر شخصی قضات پرونده کیفری واگذار نموده است. این مساله زمانی پیچیدهتر میشود که بدانیم، بر خلاف گذشته روابط افراد محدود به روابط حضوری نبوده و افراد از طریق وسایل ارتباط جمعی همچون تلفن و موبایل نیز روابط متعددی را برقرار میکنند.
در چنین وضعیتی، این سوال مطرح میگردد که آیا خروج افراد از چهارچوب مقررات شرعی در روابط از طریق وسایل ارتباط جمعی همچون تلفن، مانند مکالمه و ارسال پیامک خارج از مقررات شرعی میان زن و مردی که میان آنها رابطه زوجیت نمیباشد، میتواند مصداق جرم رابطه نامشروع باشد و طبق ماده ۶۳۷ قانون مجازات اسلامی قابل مجازات؟
در پاسخ به این سوال و مساله سکس تلفنی، قضات دادگاههای کیفری، نظرات متفاوتی را ابراز کرده اند. برخی بر این اعتقادند که رابطه نامشروع صرفا از طریق تماس فیزیکی امکانپذیر بوده، در حالی که برخی وقوع جرم رابطه نامشروع در فضای مجازی یا از طریق تلفن را نیز امکانپذیر میدانند. در مجموع، رویه دادگاههای کیفری و نظریات مشورتی اداره حقوقی قوه قضاییه، روابط تلفنی و پیامکی خارج از محدوده مقررات شرعی میان زن و مردی که میان آنها رابطه زوجیت نبوده را جرم و قابل مجازت طبق ماده ۶۳۷ قانون مجازات اسلامی میدانند.
مجازات رابطه نامشروع تلفنی
مطابق ماده ۶۳۷ قانون مجازات اسلامی که در بخش قبل بیان گردید، مجازات جرم رابطه نامشروع تلفنی که یکی از اقسام جرم رابطه نامشروع بوده، تا نود و نه ضربه شلاق میباشد. در رابطه با این مجازات، نکات زیر باید مورد توجه قرار گیرد:
قانون گذار در این ماده، حداکثر مجازات جرم رابطه نامشروع تلفنی را بیان کرده است. به این معنا که قاضی رسیدگی کننده به پرونده جرم رابطه نامشروع تلفنی میتواند مجازات مرتکبین این جرم را از یک تا ۹۹ ضربه شلاق تعیین نماید که در صورت وجود شرایط اجرای حکم شلاق رابطه نامشروع، اعمال میشود.
این مجازات از نوع مجازات تعزیری بوده، به این معنا که برخلاف حدود، مقدار و نحوه اجرای آن در شرع اسلام مشخص نگردیده و قانون گذار در مورد آن تصمیم گیری میکند.
بر اساس درجهبندی مجازاتهای تعزیری در قانون مجازات اسلامی، مجازات در نظر گرفته شده برای جرم سکس تلفنی مجازات تعزیری درجه ۶ میباشد.
مجازات جرم رابطه نامشروع تلفنی مطابق ماده ۳۷ قانون مجازات اسلامی تا حداکثر ده ضربه شلاق قابل تخفیف ویا قابل تبدیل به جزای نقدی از ۲ میلیون تا ۸ میلیون تومان میباشد.
جرم رابطه نامشروع پیامکی از جرایم غیر قابل گذشت بوده، بنابراین، چنانچه شاکی گذشت نماید، رسیدگی به جرم متوقف نشده، بلکه برای مرتکبین مجازات تعیین میگردد.
مطابق ماده ۱۱۵ قانون مجازات اسلامی، توبه مرتکب در جرم رابطه نامشروع تلفنی باعث ساقط شدن مجازات میشود، مشروط بر اینکه ندامت مرتکب برای قاضی پرونده اثبات شود.
نحوه رسیدگی به شکایت جرم رابطه نامشروع تلفنی
به گزارش زیرنویس، قاعده در رسیدگی به جرایم کیفری آن است که این جرایم، ابتدا در دادسرا مطرح گردیده و پس از انجام تحقیقات مقدماتی توسط دادسرا و صدور قرار جلب به دادرسی، پرونده برای رسیدگی نهایی به دادگاه کیفری ارسال میگردد. با این وجود، در برخی از جرایم، به دلایل خاص هم چون حفظ آبروی مرتکبین و یا جلوگیری از جریحه دار کردن عفت عمومی، قانون گذار، مرحله دادسرا را در روند رسیدگی به جرم حذف کرده و بنابراین به این جرایم مستقیما در دادگاه رسیدگی میشود.
یکی از جرایمی که مستقیما در دادگاه مورد رسیدگی قرار میگیرد، جرم رابطه نامشروع است. به موجب ماده ۳۰۶ قانون آیین دادرسی کیفری و تبصره آن: «به جرائم منافی عفت به طور مستقیم، در دادگاه صالح رسیدگی میشود.
تبصره- منظور از جرائم منافی عفت در این قانون، جرائم جنسی حدی، همچنین جرائم رابطه نامشروع تعزیری مانند تقبیل و مضاجعه است.»
با این وجود باید دانست که این ماده اختصاص به جرم رابطه نامشروع فیزیکی داشته و در جرم رابطه نامشروع تلفنی، رسیدگی به پرونده از مرحله دادسرا آغاز شده و پس از جمع آوری دلایل جرم و تکمیل پرونده، پرونده جرم رابطه نامشروع تلفنی برای دادگاه ارسال میگردد.
مهمترین دلیل اثبات کننده جرم سکس تلفنی، اثبات رابطه نامشروع از طریق پیامک و پرینت تماسهای تلفنی میباشد. بر اساس قانون: اپراتورهای تلفن همراه و شرکت مخابرات، تا ۶ ماه موظف به نگه داری اطلاعات مورد استفاده کاربران خود میباشند.
در نتیجه، شاکی چنین پروندهای باید توجه نماید که اگر از آخرین رابطه تلفنی و پیامکی نامشروع شخصی که قصد شکایت از او را دارد، بیش از ۶ ماه گذشته و هم چنین، شاکی فاقد دلیل دیگری برای اثبات رابطه نامشروع تلفنی میباشد، اثبات جرم رابطه نامشروع تلفنی عملا امکانپذیر نبوده و حتی ممکن است با شکایت افترا و اعاده حیثیت طرف مقابل مواجه شود.
استناد به پرینت مکالمات و پیامکهای متهم پرونده، تنها دلیل ممکن برای اثبات جرم رابطه نامشروع تلفنی نبوده و شاکی پرونده میتواند با استناد به ادله دیگر یعنی اقرار خود متهم و هم چنین شهادت شهودی که ممکن است ناظر بر رابطه تلفنی خارج از چهارچوب شرعی بوده و یا شنونده آن بوده اند، ادعای خود را به اثبات برساند.
سوالات متداول
۱- جرم رابطه نامشروع تلفنی چیست؟
جرم رابطه نامشروع تلفنی روابط تلفنی خارج از محدوده مقررات شرعی است میان زن و مردی که میان آنها رابطه زوجیت نبوده که در متن مقاله به طور کامل توضیح داده شده است.
۲- مجازات رابطه نامشروع تلفنی چیست؟
مجازات جرم رابطه نامشروع تلفنی، تا ۹۹ ضربه شلاق بوده که برای اطلاع از جزییات متن مقاله را مطالعه نمایید.
۳- نحوه رسیدگی به شکایت جرم رابطه نامشروع تلفنی به چه صورت است؟
رسیدگی به شکایت جرم رابطه نامشروع تلفنی از دادسرا و با استعلام پرینت تماسها و پیامکها آغاز شده که در متن مقاله به طور کامل توضیح داده شده است.
منبع:خبرجو
فال و طالع بینی امروز ۲۳ خرداد
2 ماه قبلچرا خلبانان ریش نمیگذارند؟
3 ماه قبلفال و طالع بینی امروز ۲۳ خرداد
فال روزانه خود و عزیزان تان را در ادامه بخوانید.
تیپ شلخته مهمان فوتبالی صداوسیما روی آنتن زنده!
تصویری از محمدرضا مهدوی در صداوسیما و کت عجیب او در فضای مجازی پربازتاب شد.
چرا خلبانان ریش نمیگذارند؟
اگرچه این موضوع ربطی به مقررات اداره هوانوردی فدرال (FAA) ندارد، اما بسیاری از خطوط هوایی بزرگ جهان قوانین سختگیرانهای در رابطه با موهای صورت دارند. برای مثال، هواپیمایی آمریکن خلبانان را ملزم میکند که پیش از انجام وظیفه موهای صورتشان را بتراشند.