فارغ از اینکه دورریز غذای ما ایرانیان بیشتر از ناحیه برخورداران است تا طبقات متوسط و پایین یا اعداد مقایسه شده تا چه اندازه دقیق است اصل موضوعی که نوشته زیر به آن اشاره میکند متاسفانه واقعیت دارد و شایسته تامل و توجه است. دورریز غذا یکی از نقطههای دلآزار در فرهنگ غذایی ایران است. […]
فارغ از اینکه دورریز غذای ما ایرانیان بیشتر از ناحیه برخورداران است تا طبقات متوسط و پایین یا اعداد مقایسه شده تا چه اندازه دقیق است اصل موضوعی که نوشته زیر به آن اشاره میکند متاسفانه واقعیت دارد و شایسته تامل و توجه است.
دورریز غذا یکی از نقطههای دلآزار در فرهنگ غذایی ایران است. بررسیها نشان میدهد حجم مواد غذایی هدر رفته در ایران به اندازهای است که با آن میتوان غذای ۱۵ میلیون نفر را در سال تأمین کرد. هر روز به ازای هر نفر، ۱۳۴ کیلوکالری غذا در ایران هدر میرود. ضایعات سالانه مواد غذایی در ایران معادل ۳۵ میلیون تن با ارزش تقریبی ۱۵ میلیارد دلار است. درحالی که در اتحادیه اروپا با ٢٧ کشور عضو، تنها ٩ میلیون تن موادغذایی در سال راهی زبالهها میشود.
از ۱۰۰ میلیون تن محصول کشاورزی تولیدی در کشور ۳۵ میلیون تن در سال هدر میرود. در این زمینه میتوان به ۳۰ درصد ضایعات در نان، ۲۵ تا ۳۰ و حتی ۵۰ درصد ضایعات در میوهها و سبزیجات، ۱۰ درصد ضایعات در برنج، ۲۵ درصد ضایعات در خرما و… اشاره کرد.
باوجود قیمت بالا، دورریز برنج ۱۰ درصد از دورریز مواد غذایی سفرههای ایرانی را به خود اختصاص داده است؛ دورریزی که به گفته معاون وزیر جهاد کشاورزی سالانه به یک میلیون تن میرسد که دقیقا به اندازه میزان برنج وارداتی است. برای تولید هر کیلوگرم برنج، حداقل ۲۵۰۰ لیتر آب مصرف و حدود یک کیلوگرم گاز گلخانهای تولید میشود. بنابراین، هر کیلوگرم برنج دور ریخته شده، معادل اتلاف منابع آبی و افزایش آلودگی هوا است. ضایعات غذا در اتحادیه اروپا ۹ میلیون تن و در ایران ۳۵ میلیون تن است!
اگر در کشور روزی یکدانه برنج دور بریزیم در مجموع روزانه ۸۷ میلیون دانه برنج دور میریزیم که غذای ۲۳ هزار نفر است و اگر یک قاشق دور بریزیم غذای ۵۰۰ هزار نفر است. حالا قیاس کنید هر خانواده در روز چه مقدار برنج هدر میدهد و این دورریز روزانه در سال چقدر میشود و معادل غذای چند نفر است.
منبع: الف