به گزارش پایگاه خبری تحلیلی زیرنویس و براساس گزارش ایسنا، حامد مازندرانیزاده، عضو هیات علمی دانشگاه امام خمینی(ره) گفت: ما در حوزه جمعآوری و بازیافت پسماندهای الکترونیکی فعال هستیم و موفق شدیم در این زمینه تکنولوژی روز دنیا را جایگزین روشهای سوزاندن و مخرب محیط زیست برای امحای این نوع پسماندها کنیم. وی پسماندهای الکترونیکی […]
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی زیرنویس و براساس گزارش ایسنا، حامد مازندرانیزاده، عضو هیات علمی دانشگاه امام خمینی(ره) گفت: ما در حوزه جمعآوری و بازیافت پسماندهای الکترونیکی فعال هستیم و موفق شدیم در این زمینه تکنولوژی روز دنیا را جایگزین روشهای سوزاندن و مخرب محیط زیست برای امحای این نوع پسماندها کنیم.
وی پسماندهای الکترونیکی را یکی از معضلات کشورها برشمرد و ادامه داد: اثربخشی شدت پسماندهای الکترونیکی به گونهای است که حجم این نوع پسماندها تنها ۳ درصد پسماندها را شامل میشود، ولی منشأ ۷۰ درصد از آلودگی ها هستند، ضمن آنکه کمیت آنها نیز روند رو به رشدی را دارد.
مازندرانیزاده اظهار کرد: روشی که ما در این زمینه پیادهسازی کردیم، این است که همپای دنیا، فناوری روز دنیا را با حمایت معاونت علمی ریاستجمهوری پیادهسازی کرده و به بهرهبرداری رساندیم.
مدیرعامل این شرکت دانشبنیان با اشاره به روشهای اجرای این طرح، توضیح داد: تمرکز این روش بر استفاده بهینه از مواد است، به گونهای که وقتی در چرخه صنعتی، پسماند الکترونیکی به دست ما میرسد، در گام اول اقدام به استفاده مجدد از آن میشود و این روشی است که در دنیا اجرا میشود تا پسماند کمتری تولید شود.
وی اضافه کرد: در گام دوم در صورتی که پسماند الکترونیکی واردشده واقعا از چرخه مصرف خارج شده است و امکان استفاده مجدد ندارد، وارد فاز بازیافت میشود؛ به این مفهوم که هر موادی را به فلز و یا مواد تشکیلدهنده آن بازمیگردانیم که شامل موادی چون پلاستیک، آهن، آلومینیوم، مس، نقره، نیکل و سرب، طلا، نقره و پلاتینیوم میشود.
به گفته این محقق، در حال حاضر حجم زیادی از این مواد در کشور مورد مصرف قرار میگیرند و برنامهای برای بازیافت آنها نداریم.
مازندرانیزاده با اشاره به فرآیند تولید و بازیافت پسماند الکترونیکی، خاطر نشان کرد: در ابتدا دستگاههای ارسالی توسط آسیابی خرد میشوند و در بخش فلزات با خلوص بیش از ۹۹ درصد جداسازی میشوند. این در حالی است که در رویکرد سنتی برای جداسازی بخشهای پلاستیکی پسماند الکترونیکی از روش سوزاندن استفاده میشود که این امر موجب شده منطقه خلازیر همواره آکنده از دود باشد.
وی اضافه کرد: رویکرد سوزاندن پسماند همچنین موجب میشود که آلودگیهای آن به آب، خاک و هوا رسوب کند و برای جلوگیری از آن نیاز به فناوری و خط تولید صنعتی داریم که ما در این شرکت فناور آن را توسعه دادهایم.
مازندرانیزاده با تاکید بر اینکه از فلزات با خلوص ۹۹ درصد به دست آمده از این روش بازیافت، میتوان در بخشهای صنعتی استفاده کرد، گفت: از مس، آلومینیوم، آهن و سایر فلزات به کار برده شده در تجهیزات الکتریکی میتوان در صنایع استفاده مجدد کرد. به جای اینکه برای دسترسی به این فلزات به دنبال استحصال مواد معدنی باشیم، میتوانیم از فلزات این پسماندها بهره ببریم.
مدیر عامل این شرکت فناور نمونه، با بیان اینکه سابقه استفاده مجدد از فلزات بازیافتی به المپیک توکیو باز میگردد، گفت: ژاپن در این دوره از المپیک کلیه مدالهای طلا، نقره و برنز را از محل بازیافت پسماندهای الکترونیکی تامین کرد. این کشور در حوزه بازیافت پسماند پیشروتر است، ضمن آنکه فرهنگ آن نیز در جامعه ژاپن نهادینه شده است.
مازندرانیزاده بزرگترین چالش کشور در این حوزه را فرهنگسازی عنوان کرد و یادآور شد: ما پویشی را در این زمینه آغاز کردیم که طی آن دریافت پسماندهای الکترونیکی از درب منازل در هر کدام از شهرهای ایران به صورت رایگان صورت میگیرد.
۲۲۷۲۲۷