به گزارش زیرنویس، بر اساس اعلام سازمان برنامه و بودجه کشور، داوود منظور در «نشست مدیریت نوآورانه برای مقابله با حوادث و سوانح برای دستیابی به توسعه پایدار» که در حاشیه هشتادمین نشست سالیانه اسکاپ در بانکوک انجام شد، اظهار کرد: تعداد و شدت سوانح طبیعی در سال ۲۰۲۳ افزایش یافت و این نشانگر ضرورت […]
به گزارش زیرنویس، بر اساس اعلام سازمان برنامه و بودجه کشور، داوود منظور در «نشست مدیریت نوآورانه برای مقابله با حوادث و سوانح برای دستیابی به توسعه پایدار» که در حاشیه هشتادمین نشست سالیانه اسکاپ در بانکوک انجام شد، اظهار کرد: تعداد و شدت سوانح طبیعی در سال ۲۰۲۳ افزایش یافت و این نشانگر ضرورت استفاده از ابزاری برای سازگاری با این شرایط جدید است.
وی با بیان اینکه گنجاندن مسائل مربوط به کاهش خطر بلایا در برنامهریزی و بودجهریزی توسعه کشورها و ارتقای مدیریت اطلاعات بلایا صرفاً یک تلاش فنی نیست، افزود: این در درجه اول یک موضوع سیاستی و فرآیند حاکمیتی است. دولتها نقشی محوری به عنوان تصمیمگیرندگان کلیدی ایفا میکنند تا اطمینان حاصل کنند که طرحها و برنامههای توسعه ملی، محلی و بخشی نه تنها آسیبپذیری و خطر جدیدی ایجاد نمیکند، بلکه به طور مهمی به کاهش خطرات موجود و افزایش انعطافپذیری افراد و سیستمها کمک میکند.
معاون رئیسجمهور ادامه داد: من به عنوان رئیس سازمان برنامه و بودجه جمهوری اسلامی ایران، بر این باورم که گنجاندن بحث کاهش خطر بلایا و مقاومسازی در تمام ابعاد برنامههای توسعه ملی، بخشی و محلی و ارتقای مدیریت اطلاعات و دادهها مربوط به خطرات بلایا، برای دستیابی به جامعهای امنتر و توسعه تابآور، فراگیر و پایدار ضروری است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: برای دستیابی به اهدافمان، چند اقدام حیاتی باید انجام شود. ما باید تواناییهای خود را برای درک بهتر، ارزیابی و نظارت بر خطرات بلایا به شیوهای سازگار با خطرات متعدد بهبود بخشیم. این امر امکان پیشبینی مؤثرتر و هشدار زودهنگام خطرات و بلایا را فراهم میکند.
منظور بیان کرد: مایلم ابتکار مهم دبیرکل سازمان ملل متحد در مورد «هشدار اولیه برای همه» و چهار مؤلفه حیاتی آن را برجسته کنم، اما همچنان نیاز به «پیشبینی و هشدار اولیه بر اساس تأثیر بلایا» وجود دارد تا ما را قادر سازد که نهتنها وقوع خطرات را بهموقع و دقیقتر پیشبینی نموده و هشدار دهیم، بلکه اثرات منفی احتمالی و تلفات و خسارات خطرات را نیز پیشبینی کنیم.
وی تصریح کرد: انجام اقدامات لازم از قبل برای کاهش تلفات و خسارات احتمالی، مستلزم تعهد و مشارکت همه بخشها و بازیگران توسعه اقتصادی- اجتماعی برای ارائه دادهها و اطلاعات لازم در مورد انواع آسیبپذیریهای فیزیکی، اجتماعی، اقتصادی و زیستمحیطی برای اندازهگیری خطرات، زیانها و آسیبهای احتمالی است.
معاون رئیسجمهور گفت: برای دستیابی به چنین دستاوردی، ما باید رویکرد توسعه مبتنی بر ریسک را اتخاذ و به کار ببریم و اطمینان حاصل کنیم که همه ابتکارات توسعه از طریق بررسی دقیق خطرات بالقوه برای محافظت از جوامع، زیرساختهای حیاتی و دستاوردهای محیطی طراحی شدهاند. بهعلاوه، تلاشها باید در جهت برطرف کردن عوامل زیربنایی عامل بلایا باشد. از جمله شهرنشینی سریع و بدون برنامه، تخریب محیط زیست و نابرابریهای اجتماعی، برای ایجاد جامعهای انعطافپذیرتر.
منظور ادامه داد: در نهایت، گنجاندن مباحث مربوط به خطر بلایا در سیاستگذاری کاربری زمین ضروری است تا با ارزیابی ریسک وقوع فاجعه، تدوین و اجرای سیاستهایی برای کاهش خطر در مناطق شهری و روستایی ممکن شود.
وی بیان کرد: از طریق این اقدامات هماهنگ، میتوانیم زمینه توسعه پایدار و مقاوم در برابر تغییرات آب و هوایی را فراهم کنیم و از ایمنی و رفاه جوامع خود برای نسلهای آینده محافظت کنیم.
معاون رئیسجمهور گفت: جمهوری اسلامی ایران گامهای مهمی برای اطمینان از کاهش مؤثر خطر بلایا و گنجاندن موضوعهای مرتبط در مباحث مدیریت برنامهریزی و بودجهریزی ملی، محلی و بخشی برداشته است.
منظور تاکید کرد: بدین منظور باید یک گروه کاری دائمی در زمینه علم، سیاستگذاری، پیوند اقدام برای مدیریت و کاهش خطر بلایا تحت نظارت سازمان برنامه و بودجه کشور به عنوان عالیترین نهاد برنامهریزی و بودجهریزی در کشور ایجاد شود.