نوید حاجی بابایی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه سال ۲۰۲۳ میلادی گرم‌ترین سال جهان بود، اظهار کرد: باید توجه داشت که این گرم‌ترین سال جهان تغییرات اقلیمی شدیدی را به همراه داشته که یکی از کشورهای درگیر آن ایران و به ویژه بخش‌های مرکزی و استان اصفهان است. افزایش غیرطبیعی دما در […]

نوید حاجی بابایی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه سال ۲۰۲۳ میلادی گرم‌ترین سال جهان بود، اظهار کرد: باید توجه داشت که این گرم‌ترین سال جهان تغییرات اقلیمی شدیدی را به همراه داشته که یکی از کشورهای درگیر آن ایران و به ویژه بخش‌های مرکزی و استان اصفهان است.

افزایش غیرطبیعی دما در اصفهان در پاییز امسال

وی افزود: افزایش دمای غیرعادی و غیرطبیعی در استان اصفهان مطابق با کشور داشتیم به طوری که پاییز امسال کمینه‌های دما در مناطق مختلف استان بین سه تا چهار درجه سلسیوس افزایش داشت.

معاون توسعه و پیش بینی اداره کل هواشناسی استان اصفهان با بیان اینکه بی نظمی الگوهای جوی و افزایش غیر طبیعی دما نشان از شدت یافتن پدیده تغییر اقلیم و محسوس شدن تأثیرات آن است، خاطرنشان کرد: علاوه بر این الگوهای جوی مختل شده و بارش‌ها در زمان موعد خود ظاهر نمی‌شوند.

کاهش ۶۰ درصدی بارش‌ها در استان اصفهان در چهار ماهه سال زراعی

حاجی بابایی با اشاره به اینکه استان اصفهان پاییز امسال از مناطقی در کشور بود که بارش کمتر از نرمال دریافت کرد، گفت: میانگین بارشی استان از ابتدای سال زراعی (مهرماه) تا تا پایان دی ماه به ۳۲ میلی متر رسید که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۶۵ درصد و در مقایسه با دوره بلندمدت تا این تاریخ ۶۰ درصد کاهش نشان می‌دهد.

وی با بیان اینکه بارش‌ها در شهرستان‌های مناطق غرب استان نیز بین ۵۰ تا ۶۰ درصد کاهش یافته است، اضافه کرد: علاوه بر این بارش‌ها در ایستگاه کوهرنگ سرچشمه حوضه آبریز زاینده رود نیز پاییز امسال کمتر از نرمال بوده به طوری که حدود ۴۰ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته و ۵۱ درصد در مقایسه با دوره بلند مدت کاهش بارندگی دارد.

معاون توسعه و پیش بینی اداره کل هواشناسی استان اصفهان با اشاره به اینکه استان اصفهان در دی ماه نیز بارش کمتر از نرمال دریافت کرد و این روند تا اواسط دی ادامه داشت، افزود: این شرایط سبب شد که شرایط خشکسالی تشدید شود.

بهبود بارش‌ها در اصفهان از هفته دوم بهمن تا هفته اول اسفند

حاجی بابایی ابراز داشت: با وجود این، طی یک ماه آینده در بازه هفته دوم بهمن تا هفته اول اسفند (ماه فوریه میلادی) شرایط بهبود بارش را در استان اصفهان و به ویژه نواحی غرب و جنوب استان خواهیم داشت.

به گفته وی، بارش‌ها به طور عمده به شکل برف و میزان بارندگی طی یک ماه پیش رو در سطح استان نرمال خواهد بود.

زمستانی با بارش‌های کمتر از نرمال در انتظار اصفهان

حاجی بابایی با بیان اینکه طی دو ماه آینده از هفته دوم اسفند تا هفته دوم فروردین (ماه مارس میلادی) احتمال تضعیف بارش‌ها وجود دارد، خاطرنشان کرد: در مجموع الگوهای هواشناسی نشان می‌دهد که بارش‌ها در استان اصفهان زمستان امسال کمتر از نرمال خواهد بود گرچه بهبود بارندگی‌ها را طی یک ماه پیش رو انتظار داریم.

معاون توسعه و پیش بینی اداره کل هواشناسی استان اصفهان تصریح کرد: هرچند بارندگی‌های یک ماه پیش رو می‌تواند از تنش شدید آبی و وضعیت بغرنجی که در پیش داریم بکاهد اما الگوهای جوی نشان می‌دهد که ما با لحاظ بارشی با یک سال زراعی کمتر از نرمال رو به رو هستیم که در ماه‌های گرم سال آینده اثرات منفی بر مصارف بخش‌های شرب، کشاورزی و صنعت خواهد داشت.

حاجی بابایی افزود: دمای استان نیز در چهارماهه ابتدای سال زراعی (مهر تا پایان دی‌ماه) افزایش غیرطبیعی داشته به طوری که بین ۲ تا سه درجه و در برخی مناطق حتی تا چهار درجه سلسیوس بالاتر از نرمال بوده است اما این افزایش دما با شروع سیستم جوی از هفته دوم بهمن به شرایط طبیعی بر می‌گردد و حتی در مناطق غرب و جنوب در بازه کوتاه مدت به کمتر از نرمال نیز خواهد رسید.

وی با بیان اینکه مصرف حامل‌های انرژی مصرف در بهمن‌ماه افزایش خواهد داشت، خاطرنشان کرد: امید است در بهمن ماه گوشه‌ای از زمستان را که انتظار داریم در اصفهان ببینیم.

النینو درست عمل نکرد معادلات برهم خورد

معاون توسعه و پیش بینی اداره کل هواشناسی استان اصفهان با بیان اینکه کاهش بارندگی امسال شامل کشورمان نیست و کل خاورمیانه درگیر کم بارشی است، افزود: میانگین بارندگی‌ها در خاورمیانه اکثراً کمتر از نرمال است.

حاجی بابایی با اشاره به اینکه امسال انتظاری که از پدیده جوی النینو انتظار می‌رفت برآورده نشد، اظهار داشت: النینو دو مؤلفه اقیانوسی و جوی دارد که متأسفانه برای منطقه ما مؤلفه جوی آن فعال نشد و باعث شد معادلات در کل خاورمیانه برهم بخورد که در ۴۵ سال اخیر بی سابقه بود در حالی که الگوهای ما بر اساس آن خوش بینی آن را ثبت کرده بودند.

وی علت اصلی کاهش بارش‌ها را تغییر اقلیم دانست و گفت: بر اثر تغییرات اقلیمی، رفتار الگوهای جو مانند گذشته نیست و بی نظمی کاملاً مشهود است. به طوری که یک منطقه در عرض دو روز ممکن است بارش‌های یک سال را بگیرد مانند اتفاقی که بهمن سال گذشته در شهر اصفهان شاهد بودیم و طی ۳۶ ساعت بارش‌های یکسال زراعی را دریافت کرد.

معاون توسعه و پیش بینی اداره کل هواشناسی استان اصفهان خاطرنشان کرد: باید توجه داشت که در مجموع بارش‌ها کم نشده اما نظم بارندگی‌ها بر هم ریخته است به طوری که حتی در پایان سال بارش‌های خوبی می‌تواند در انتظارمان باشد اما همه این‌ها حدی و گمان‌زنی است.

منبع: مـهر