به گزارش زیرنویس، نصرالله پژمانفر ظهر پنجشنبه در همایش بزرگ طرح تحول کشاورزی که با حضور ۲ هزار نفر از کشاورزان استان خراسان رضوی در مشهد برگزار شد، اظهار کرد: سعی ما بر این بوده تا بین کشاورزی و مجلس و دستگاه‌های اجرایی ارتباط برقرار کنیم. امروز اگر ما نتوانیم در روستاها مساله اقتصاد را […]

به گزارش زیرنویس، نصرالله پژمانفر ظهر پنجشنبه در همایش بزرگ طرح تحول کشاورزی که با حضور ۲ هزار نفر از کشاورزان استان خراسان رضوی در مشهد برگزار شد، اظهار کرد: سعی ما بر این بوده تا بین کشاورزی و مجلس و دستگاه‌های اجرایی ارتباط برقرار کنیم. امروز اگر ما نتوانیم در روستاها مساله اقتصاد را بر اساس ظرفیت‌های حوزه کشاورزی توجیه کنیم، قطعاً وضعیت فعلی تشدید می‌شود.

رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی افزود: امروز روستا تبدیل به یک خوابگاه برای شهرنشینان شده است. افرادی که به روستا می‌روند عملاً روستایی نیستند چون اقتصادشان در روستا تأمین نمی‌شود. روستا تبدیل به یک تفرجگاه برای شهر شده است. این روستا نیست، روستا باید اقتصادش باید بر اساس مباحث کشاورزی باشد. باید مشاغل روستایی رو توسعه بدهیم. اگر امروز در مجلس با خرد شدن اراضی کشاورزی مخالف هستیم، به این دلیل است که وقتی زمین خرد شود دیگر توجیه اقتصادی ندارد. ما وقتی نتوانیم اقتصاد را مبتنی بر کشاورزی حل کنیم، هیچ مساله دیگری حل نمی‌شود.

وی با تاکید بر توسعه مشاغل روستایی گفت: بهره‌وری بخش کشاورزی نیز موضوع مهم دیگری است که ذیل بخش کشاورزی باید به آن بپردازیم. امروز اگر نتوانیم بهره‌وری را افزایش بدهیم اقتصاد در حوزه کشاورزی معنا پیدا نمی‌کند. باید به مساله تغییر کاربری اراضی و خرد شدن اراضی که ریشه کشاورزی ما را از بین می‌برد توجه شود. ما در مجلس برای مقابله با این مساله قانون تعریف کردیم اما در اصل این به شما کشاورزان برمی‌گردد. اتفاق بسیار نگران کننده‌ای در حال رخ دادن است. بیش از ۴ هزار هکتار از اراضی مشهد تغییر کاربری پیدا کرده است. این یعنی نابود شدن امنیت غذایی در کشور.

پژمانفر ادامه داد: امروز باید جلوی این مساله گرفته شود که به جز با همت عمومی امکان پذیر نیست. در کشور ما رشد خرد شدن اراضی به شدت بالاست. ما امروز با مصیبت توانستیم موافقت آب منطقه‌ای را بگیریم تا حق آبه کشاورزان زیر سد کارده را بگیریم، اما الگوی کشت مناسب نداشتیم.

رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه تولید قراردادی به پیشرفت کشاورزی کمک می‌کند گفت: اگر دولت از ابتدا به سمت تولید قراردادی برود مشکلات حل می‌شود. تاکید می‌کنم مساله تعاونی را جدی بگیرید. اگر می‌خواهیم کشاورزی بماند و اقتصاد کشاورزی توسعه یابد، بحث تعاونی را جدی بگیرید. ما در مجلس نیز تمام توان خود را پای این مساله گذاشته‌ایم.

اقتصاد کشاورزی، از معیشت محوری به سمت تجاری و صنعتی شدن سوق یابد

علیرضا عباسی، نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی که دیگر سخنران این همایش بود گفت: امنیت غذایی یک مساله دسته چندم نیست، همانطور که رهبری فرمودند جز مسائل اصلی کشور است و باید به جد به آن توجه داشته باشیم. در این رابطه هم باید به فراوانی غذا توجه کنیم، هم سلامت غذا و هم پایداری آن. متأسفانه در بعضی سطوح این مساله کوتاهی می‌شود و آینده کشور را با خطر مواجه می‌کند.

نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی با اشاره به محدودیت‌هایی که در حوزه‌های مختلف مثل منابع آبی و خاکی و نیروی انسانی داریم گفت: سن کشاورزان ما به طور متوسط بیش از ۵۰ سال است. در دانشگاه نیروی انسانی تربیت می‌کنیم اما در عرصه کشاورزی فعالیت آن چنانی ندارند. باید شرایطی را فراهم کنیم تا فارغ‌التحصیلان بتوانند در این حوزه فعالیت کنند. اینگونه دانش را به مزرعه انتقال می‌دهیم و در نتیجه بهره‌وری افزایش می‌یابد.

وی ادامه داد: در برنامه هفتم توسعه تلاش کردیم تکالیفی را برای جهاد کشاورزی و وزارت نیرو تعریف کنیم تا خلأ عملکردی برطرف شود. باید به سمتی حرکت کنیم تا اقتصاد کشاورزی، از معیشت محوری به سمت تجاری و صنعتی شدن برود. اولین اقدام هم افزایش بهره‌وری است. حوزه بعدی که باید به طور جد به آن ورود کنیم، ارزش افزوده‌ای است که باید از محصول کشاورزی به دست بیاوریم. مطمئناً با رعایت این مساله ماندگاری کشاورزان در روستا افزایش می‌یابد.

عباسی با اشاره به تصویب قانون جهش تولید دانش بنیان گفت: با حمایت از شرکت‌های دانش بنیان در حوزه کشاورزی، ارتقا خوبی خواهیم داشت. اما بخش کشاورزی در حوزه دانش بنیان عقب است و هدف گذاری شده تا به طور جد به آن پرداخته شود. امیدواریم با رفع موانع تولید و افزایش مشارکت بخش خصوصی، مشکلات کشاورزی برطرف شود.

منبع: مـهر