به تازگی رییس کل دادگستری آذربایجان غربی از کشف ۱۱ کیلو و ۶۸۰ گرم شمش طلای قاچاق در مرز بازرگان خبر داد. با هماهنگی مأموران اداره اطلاعات، کامیون حاوی ۱۱ کیلو و ۶۸۰ گرم شمش طلای قاچاق شناسایی شد که راننده آن، قصد خروج از کشور را داشت. وی ادامه داد: در این رابطه یک […]

- گمانه زنی درباره پشت پرده کشف محموله بزرگ طلای قاچاق / پای رفع تعهد و پیمان سپاری ارزی در میان است؟

به تازگی رییس کل دادگستری آذربایجان غربی از کشف ۱۱ کیلو و ۶۸۰ گرم شمش طلای قاچاق در مرز بازرگان خبر داد.

با هماهنگی مأموران اداره اطلاعات، کامیون حاوی ۱۱ کیلو و ۶۸۰ گرم شمش طلای قاچاق شناسایی شد که راننده آن، قصد خروج از کشور را داشت.

وی ادامه داد: در این رابطه یک نفر تبعه خارجی دستگیر و تحت نظر بازپرس رسیدگی کننده بازداشت و روانه زندان شده است. این محموله مکشوفه به همراه یک دستگاه کامیون که وسیله ارتکاب جرم بود ضبط و توقیف شد.

یکی از سئوالاتی که در این خصوص مطرح شده بود موضوع انگیزه قاچاق معکوس طلا بود، در واقع این سئوال مطرح می شود که چرا با وجود راه های بسیار ساده تر خروج سرمایه مثل استفاده از حوالجات ارزی در سیستم صرافی غیر رسمی و یا رمز ارزها از روش های فیزکی خروج سرمایه مانند قاچاق معکوس طلا باید استفاده شود.

پای پیمان سپاری ارزی در میان است؟
بر این اساس در برخی محافل کارشناسی گمانه زنی درباره پشت پرده کشف محموله بزرگ طلای قاچاق در مرزهای خروجی کشور مطرح شده است که احتمال موضوع مرتبط با خروج طلا و بازگشت مجدد آن به کشور برای رفع تعهد ارز و پیمان سپاری ارزی ارز حاصل از صادرات باشد.

لازم به ذکر است، از اواخر سال گذشته موضوع برگشت ارز صادراتی از طریق واردات طلا در دستور کار بانک مرکزی و وزارت صمت قرار گرفته بود.

معاون وقت وزیر صنعت، معدن و تجارت در بهمن ماه سال گذشته گفت: برگشت ارز حاصل از صادرات، یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های صادرکنندگان غیرنفتی و غیر فلزی است که رفع این مشکلات با گزینه‌هایی همچون واردات شمش طلا برای صادرکنندگان محصولات غیرخام و نیمه خام در دولت در دستور کار است.

پیمان پاک گفته بود: یکی از این راه‌ها بازگشت ارز به وسیله شمش طلا است که با صادرات خشکبار شروع شده و اکنون نخستین محموله صادراتی حوزه کشاورزی و صنایع غذایی به ازای واردات شمش طلا رفع تعهد شده و بانک مرکزی نیز به نرخ روز آن را خریداری می‌کند.

بنابراین گزارش هیات دولت در آذرماه سال ۱۴۰۱ مصوب کرد تا تسهیلاتی جهت واردات شمش طلا برقرار شود، پس از این مصوبه واردات شمش طلا به کشور آغاز شد.

در ۸ ماهه سال جاری بالغ بر ۱۳ تن شمش طلا به ارزش ۸۳۳ میلیون دلار از راه گمرکات کشور وارد شده است. بر اساس اعلام گمرک ایران، واردات شمش طلا با اختصاص ۱.۹۷ درصد از ارزش کل واردات کشور در ۸ ماهه سال جاری رتبه ششم اقلام عمده کالاهای وارداتی کشور را به خود اختصاص داد.

در این مدت بیشترین میزان شمش طلا به ترتیب از گمرک فرودگاه امام (ره)، باشماق، تبریز، مشهد، گمرک فرودگاه اصفهان، گمرک فرودگاه شیراز و گمرک اصفهان وارد کشور شده است

در مورد صحت و سقم این گمانه زنی دستگاههای نظارتی کشور بایستی اعلام نظر کنند، ایندرحالی است که به نظر می رسد با توجه به تخصیص ارز نیمایی برای برخی کالاهای مصرفی مثل تلفن همراه امکان قاچاق معکوس و ورود مجدد محموله های وارداتی با توجه به ارز بری بسیار بالای این حوزه کالایی دور از انتظار نیست.

۲۲۰

منبع: خبـرآنلاین