در مورد آغاز مصرف چای در ایران تاریخ دقیقی وجود ندارد؛ برخی قرن هفتم میلادی را زمان آغاز آشنایی ایرانیان با این گیاه میدانند و برخی اشاره میکنند که تا قرن هفدهم میلادی نوشیدن چای در ایران رواج نداشته است. اما به هر حال آنچه مسلم است این است که ایرانیان تا حدود ۱۳۰ قبل، […]
در مورد آغاز مصرف چای در ایران تاریخ دقیقی وجود ندارد؛ برخی قرن هفتم میلادی را زمان آغاز آشنایی ایرانیان با این گیاه میدانند و برخی اشاره میکنند که تا قرن هفدهم میلادی نوشیدن چای در ایران رواج نداشته است.
اما به هر حال آنچه مسلم است این است که ایرانیان تا حدود ۱۳۰ قبل، خودشان چای را پرورش نمیدادند. در حدود سال ۱۲۷۵ بود که یک دیپلمات ایرانی دوران قاجار به نام محمد میرزا کاشفالسلطنه (از نوادگان فتحعلیشاه قاجار) که کنسول ایران در کشور هند بود، در بازگشت از آن کشور مقادیری تخم چای و حدود ۴ هزار بوتۀ چای را با خود به همراه آورد.
کاشف السلطنه که به «پدر چای ایران» معروف است، بعد از مطالعه و بررسی، شهر لاهیجان را برای کشت این گیاه مناسب تشخیص داد و اولین مزارع چای را در آن شهر گسترش داد. کاشفالسلطنه قبل از بازگشت به ایران دورههایی آموزشی را در هند گذرانده بود تا نحوۀ پرورش چای را بیاموزد.
در آن زمان سالانه حدود یک میلیون تومان هزینۀ واردات چای از هند میشد و بومی کردن چای میتوانست علاوه بر کاهش این هزینه، محصولی تازه برای صادرات به همسایگان نیز در اختیار ایران بگذارد. این کاری بود که پیش از آن روسیه و انگلستان نیز انجام داده بودند.
مقبره کاشفالسلطنه در سال ۱۳۴۲
از نکات جالب دیگر در مورد زندگی کاشفالسلطنه این است که او به احتمال زیاد اولین شهردار تهران بعد از تصویب قانون بلدیه در مجلس اول شورای ملی بوده است. در مورد خدمات او در این مقام به نامگذاری کوچهها و خیابانها، شمارهگذاری خانهها، ایجاد روشنایی برای خیابانها، آبرسانی با درشکه به خانهها و استخدام افرادی برای تمیز کردن معابر اشاره کردهاند. ظاهرا مدت حضور او در این منصب بیش از یک و سال نیم نبوده است.
کاشفالسلطنه بنابر وصیت خودش، پس از مرگ در تپههای چای لاهیجان به خاک سپرده شد. در محل دفن او آرامگاهی ساخته شد که در حال حاضر پابرجاست و علاوه بر ثبت به عنوان یک اثر ملی، بخشی از آن به عنوان محل موزۀ چای ایران نیز مورد استفاده قرار گرفته است.
مقبره کاشفالسلطنه و موزه چای ایران در شهر لاهیجان
فرادید
یافته های جدید و مرموز فیزیکدانها!
22 ساعت قبلچرا چربی بازو مهم است؟
1 روز قبلیافته های جدید و مرموز فیزیکدانها!
این موضوع نویدبخش یک پیشرفت بسیار مهم در فیزیک است. کار اصلی گلوبالها نگه داشتن کوارکها در محلشان و پایدار نگه داشتن اتمها است. کوارکها بلوکهای سازنده پروتونها و نوترونها هستند. این کارکرد باعث میشود که گلوبالها را بخشی از نیروی هستهای «قوی» محسوب کنیم که یکی از چهار نیروی اساسی همراه با گرانش، […]
چرا چربی بازو مهم است؟
به گزارش سلام نو آنطور که ایسنا نوشته است دانشمندان یونانی در مطالعهای جدید، ارتباطی بین چربی بازو و کیفیت استخوان ستون فقرات کشف کردهاند. این یافتهها میتواند به روشی جدید برای پیشبینی و پیشگیری از شکستگیهای ستون فقرات در افراد مسن منجر شود. پوکی استخوان، بیماری شایعی که باعث ضعیف شدن و شکننده شدن […]
جنجالی که یک «موش مُرده» در ژاپن به پا کرد!
یک شرکت تولید نان ژاپنی به خاطر پیدا شدن بقایای موش مرده در محصولات توزیع شده خود، بسته های نان را از بازار جمع کرد و عذرخواهی کرد. به نقل از اسوشیتیدپرس، شرکت پاسکو پس پیدا شدن بقایای موش مرده در دو بسته نان حدود ۱۰۴ هزار بسته نان سفید را از قفسه […]