روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: یافته‌های یک نظرسنجی جدید بین‌المللی نشان می‌دهد که در میانه رقابت فزاینده دو ابرقدرت برای نفوذ جهانی، افکار عمومی در بسیاری از کشورها اکنون نگاه مثبت‌تری به چین نسبت به ایالات متحده دارند. این چرخش معنادار در نگاه جهانیان، یک تغییر موازنه جدی در عرصه ژئوپلیتیک به شمار می‌رود. بر اساس گزارش […]

روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: یافته‌های یک نظرسنجی جدید بین‌المللی نشان می‌دهد که در میانه رقابت فزاینده دو ابرقدرت برای نفوذ جهانی، افکار عمومی در بسیاری از کشورها اکنون نگاه مثبت‌تری به چین نسبت به ایالات متحده دارند. این چرخش معنادار در نگاه جهانیان، یک تغییر موازنه جدی در عرصه ژئوپلیتیک به شمار می‌رود.

بر اساس گزارش اخیر مرکز تحقیقات پیو، در نظرسنجی انجام شده از ماه فوریه تا مه، چین در ۲۵کشور از ۳۶کشور مورد بررسی، محبوبیت بیشتری نسبت به آمریکا داشته است. به گفته کارشناسان، این نخستین بار در دو دهه گذشته و از زمان آغاز ارزیابی‌های موسسه پیو است که چین توانسته در اکثریت کشورهای مورد بررسی از ایالات متحده پیشی بگیرد. به گزارش نیویورک‌تایمز، این نتیجه تا حدودی بازتاب تلاش‌های هماهنگ پکن برای گسترش قدرت نرم خود است که از طریق کارزارهای نفوذ فرهنگی و اقتصادی در آفریقا، قاره آمریکا و فراتر از آن پیگیری می‌شود. موسسه پیو تقویت روابط اقتصادی و امنیتی چین با کشورهایی نظیر برزیل و پرو و همچنین سیاست تعرفه صفر این کشور در قبال آفریقا را از عوامل اصلی بهبود جایگاه جهانی آن عنوان کرده است.

با این حال، گزارش پیو تاکید می‌کند که این تغییر موازنه بیشتر ناشی از افت شدید جایگاه آمریکا در افکار عمومی است. سیاست خارجی تهاجمی ایالات متحده در دوره ریاست جمهوری ترامپ از جمله اعمال تعرفه‌های گسترده و کاهش کمک‌های خارجی، بسیاری از کشورها را نسبت به شراکت با واشنگتن دلسرد کرده است. «سوزانا پاتون»، پژوهشگر موسسه لوی در سیدنی، معتقد است این یافته‌ها فروپاشی قدرت نرم آمریکا تحت رهبری ترامپ را تایید می‌کند که ریشه در اتکای دولت او به استفاده از زور و فشارهای اقتصادی دارد. گزارش‌های پیشین پیو نشان می‌داد که نگاه جهانی به ایالات متحده در سال‌های اخیر سیر نزولی ملایمی داشته است اما نظرسنجی امسال از یک سقوط آزاد حکایت دارد. میانگین محبوبیت ایالات متحده در تمامی کشورهای مورد بررسی از ۴۸درصد در سال گذشته به ۳۶درصد کاهش یافته است. در مقابل، محبوبیت چین در همین بازه زمانی از ۳۸درصد به ۴۶درصد رسیده است.

بیشتر کشورهایی که همچنان نگاه مثبت‌تری به آمریکا دارند، یا از رقبای سنتی چین در منطقه آسیا و اقیانوسیه مانند ژاپن و کره‌جنوبی هستند، یا رهبرانی نزدیک به ترامپ دارند مانند اسرائیل. نکته قابل تامل اینجاست که پاسخ‌دهندگان در کانادا و مکزیک به عنوان همسایگان بلافصل و دو متحد نزدیک واشنگتن، تمایل بیشتری به چین نشان داده‌اند. این نظرسنجی همچنین نشان داد که با وجود پایین بودن سطح اعتماد جهانی به هر دو رهبر، مردم در اکثر کشورهای مورد بررسی به شی جین‌پینگ رئیس‌جمهور چین اعتماد بیشتری نسبت به ترامپ دارند. با این حال برخی کارشناسان مانند چین‌هائو هوانگ استاد علوم سیاسی در مدرسه سیاست عمومی لی کوآن یو در سنگاپور، هشدار می‌دهند که نباید این گزارش را لزوما به معنای محبوبیت پایدار چین تفسیر کرد. به باور او این نظرسنجی بیشتر شبیه یک کارنامه جهانی است که عملکرد دولت ترامپ را در عرصه بین‌المللی ارزیابی می‌کند.

گزارش پیشین پیو که در ماه ژوئن منتشر شد و افکار عمومی ۳۶ کشور را درباره ترامپ می‌سنجید، نشان داد که درگیری‌های نظامی آمریکا عامل اصلی سقوط محبوبیت جهانی او بوده است. بر اساس این گزارش، ۷۴درصد از بزرگسالان با نحوه مدیریت جنگ در ایران توسط ترامپ و ۷۶درصد با رویکرد او در قبال درگیری‌های غزه مخالف بودند.

از زمان آغاز جنگ علیه ایران در ماه فوریه، کشتیرانی از طریق تنگه هرمز تقریبا متوقف شده و این امر با اختلال شدید در عرضه جهانی نفت، قیمت انرژی و طیف وسیعی از کالاهای دیگر را به شدت افزایش داده است. هفته گذشته نیز صندوق بین‌المللی پول با پیش‌بینی افزایش تورم جهانی اعلام کرد که به دلیل گرانی اقلام کلیدی مانند انرژی، فلزات، کودهای شیمیایی و مواد غذایی، نرخ تورم از ۴.۱درصد در سال ۲۰۲۵ به ۴.۷درصد در سال ۲۰۲۶ خواهد رسید.

منبع خبر: اطلاعات انلاین

این خبر از سایت منبع نقل شده و پایگاه خبری زیرنویس در قبال محتوای آن مسئولیتی ندارد. در صورت نیاز، در نظرات همین خبر گزارش دهید تا بررسی گردد.

زیرنویس را در شبکه‌های اجتماعی همراهتان داشته باشید