شب یلدا، طولانی‌ترین شب سال، فرصتی عالی برای دورهمی‌های گرم و ساختن خاطرات شیرین است. فراتر از انار و هندوانه، با خلق دسرهای سنتی و غذاهای خاص، این شب باستانی را به یک جشن به‌یادماندنی تبدیل کنید. در این مطلب با ما همراه باشید تا ایده‌های جذاب و خوشمزه‌ای را برای سفره شب یلدای امسال […]

شب یلدا، طولانی‌ترین شب سال، فرصتی عالی برای دورهمی‌های گرم و ساختن خاطرات شیرین است. فراتر از انار و هندوانه، با خلق دسرهای سنتی و غذاهای خاص، این شب باستانی را به یک جشن به‌یادماندنی تبدیل کنید. در این مطلب با ما همراه باشید تا ایده‌های جذاب و خوشمزه‌ای را برای سفره شب یلدای امسال شما مرور کنیم.

برای تکمیل سفره شب یلدا، طیف گسترده‌ای از خوراکی‌های جذاب وجود دارد: از دسرهای مدرن مانند پاناکوتای انار، ژله هندوانه، مسقطی انار و چیزکیک انار، تا غذاهای مجلسی مانند مرغ شکم‌پر و مرغ ترش و همچنین پیش‌غذاهای خاص مثل سالاد انار و زیتون. در ادامه، طرز تهیه این گزینه‌های خوش‌طعم را مرور خواهیم کرد.

دسرهای جذاب شب یلدا

در ادامه می‌توانید با دسرهای جذاب شب یلدا آشنا شوید.

پاناکوتای انار

یکی از دسرهای خوشمزه و منحصربه‌فرد برای شب یلدا، پاناکوتای انار است. برای درست کردن این دسر خوشمزه، باید ابتدا ژله انار را در آب جوش حل کرده و سپس آن را روی دانه‌های انار در لیوان‌ها بریزید و در یخچال قرار دهید.

سپس، لایه پاناکوتا را با ترکیب شیر، خامه، ژلاتین و طعم‌دهنده‌ها آماده کرده و روی لایه اول بریزید و در یخچال قرار دهید.

در نهایت، با ریختن لایه دیگری از دانه‌های انار و ژله انار، دسر را کامل کنید. لیوان‌ها را به مدت حداقل دو ساعت در یخچال قرار دهید تا کاملا ببندد.

ژله هندوانه‌ای

ژله هندوانه‌ای یکی از خوراکی‌های ساده‌ و خوشمزه‌ای است که می‌تواند جلوه زیادی به میز یلدایی شما ببخشد. برای درست کردن این دسر جذاب، باید ابتدا ژله هندوانه را درست کنید و در پوست هندوانه یا لیمو خالی شده بریزید.

همچنین می‌توانید ۳ رنگ ژله سبز، سفید و قرمز را به صورت لایه‌ای در لیوان درست کنید. روش دیگر درست کردن ژله با بستنی و ریختن آن در قالب است.

مسقطی انار

مسقطی انار یکی از انواع مسقطی است که به دلیل استفاده از انار برای شب یلدا و میل کردن در کنار چای بسیار هیجان‌انگیز است. برای درست کردن این مسقطی خوشمزه، باید ابتدا نشاسته گل را با نصف آب انار سرد ترکیب و از صافی رد کنید.

درون قابلمه نچسب بریزید و روی حرارت ملایم به هم زنید تا کمی غلیظ شود. سپس باقیمانده آب انار و شکر را به مواد اضافه کنید. ۳۰-۴۰ دقیقه مواد را به هم زنید تا مسقطی به غلظت مناسب رسد.

سپس کره را بیفزایید و چند دقیقه دیگر مسقطی را بپزید. ته قالب را چرب کنید و مواد را در قالب بریزید و پس از کمی خنک شدن خلال بادام و پسته را به آن اضافه کنید.

۴-۶ ساعت در یخچال استراحت دهید. سپس به دلخواه برش زنید و تزیین کنید.

شیرینی مرنگ پفکی

شیرینی مرنگ فرانسوی یا شیرینی پفکی (Meringue) یکی از ساده‌ترین و تردترین انواع شیرینی برای شب یلدا است که برای درست کردن آن، باید ابتدا زرده و سفیده تخم مرغ را جدا کنید.

سفیده تخم مرغ را برای چند دقیقه با همزن بزنید و بعد پودر وانیل را اضافه کنید. اجازه دهید سفیده تخم مرغ کاملا پف کند و سبک شود و بعد پودر قند را اضافه کنید.

پودر قند و سفیده را دوباره هم بزنید و در ادامه مقداری رنگ به مواد اضافه کنید. مایه شیرینی را در قیف بریزید و در سینی پایپ کنید. سینی را برای حدود ۶۰ دقیقه در فر قرار دهید تا شیرینی‌ها بپزند.

چیزکیک انار

چیزکیک انار، با تلفیق طعم بی‌نظیر انار و پنیر خامه‌ای، یکی از محبوب‌ترین دسرها به خصوص در شب یلدا است. برای درست کردن این دسر خوشمزه، باید ابتدا بیسکویت‌های پودر شده را با کره مخلوط کرده، در قالب بریزید و درون یخچال قرار دهید.

پنیر خامه‌ای، پودر قند، خامه، وانیل و ژلاتین حل شده را با هم مخلوط کرده و درون قالب بریزید و در یخچال قرار دهید. پس از سفت شدن لایه پنیری، دانه‌های انار و ژله انار را روی آن بریزید. در نهایت، قالب را در یخچال بگذارید تا چیز کیک آماده شود.

باسلوق گردویی

باسلوق یکی از پرکاربردترین خوراکی‌ها و شیرینی‌های شب یلداست که اتفاقا طرز تهیه راحتی هم دارد. برای درست کردن باسلوق گردویی، باید ابتدا آب و نشاسته را ترکیب کنید و بعد شکر و ۲ لیوان آب به آن اضافه کنید.

مواد باسلوق را روی حرارت قرار دهید تا کمی غلیظ شوند. در ادامه پودر ژلاتین را با آب ترکیب کنید، روی بخار کتری قرار دهید تا آماده شود و بعد آن را در قابلمه بریزید.

بعد از چند دقیقه می‌توانید وانیل، کره و گلاب را به سایر مواد اضافه کنید و به هم زدن ادامه دهید تا باسلوق غلیظ و آماده شود.

فرنی بستنی سه رنگ

فرنی بستنی سه رنگ یک دسر سنتی و خوشمزه است که باب میل خیلی از افراد است. برای آماده کردن این دسر، باید ابتدا پودر ژلاتین را با روش بن ماری حل و شفاف کنید.

در مرحله بعد، شیر را با شکر و نشاسته مخلوط کرده، روی حرارت ملایم به طور مداوم هم بزنید تا غلیظ شود؛ سپس آن را از روی حرارت برداشته و گلاب، وانیل و بستنی‌های نرم شده را کاملا با مواد ترکیب کنید.

در انتها ژلاتین حل شده را اضافه کرده، مواد را به سه قسمت تقسیم کنید و با افزودن رنگ‌های سبز و قرمز، دسرها را به ترتیب رنگ (سبز، سفید، قرمز) و لایه به لایه در ظرف ریخته و در یخچال بگذارید تا کاملا سفت و آماده سرو شود.

حلوای هویج ارومیه

حلوای هویج ارومیه در بسیاری از مناسبت‌ها از جمله شب یلدا زینت‌بخش سفره‌های مردم این منطقه است. برای آماده کردن این دسر خوشمزه، باید ابتدا هویج‌ها را بشویید و بعد از جدا کردن پوست، به صورت درشت رنده کنید.

شکر و هویج را در یک قابلمه بریزید و آن را برای چند ساعت در یخچال قرار دهید. سپس قابلمه را روی حرارت بگذارید. بعد از یک ساعت شیره انگور را اضافه کنید و مواد را هم بزنید.

زمانی که شیره غلیظ شد، می‌توانید پودر هل و گردو را اضافه کنید. در آخرین مرحله گلاب را اضافه و شعله گاز را خاموش کنید.

شیرینی توت

شیرینی توت یکی از شیرینی‌های قدیمی و سنتی ایرانی است که طرز تهیه بسیار ساده و بدون نیاز به فر دارد. برای درست کردن این شیرینی، باید بادام‌ها را ۳۰ دقیقه در آب گرم قرار دهید و پوست آن‌ها را جدا کنید.

سپس بادام‌ها را خشک و آسیاب کنید تا به پودر بادام نرم و لطیفی تبدیل شود. در ادامه، پودر بادام را با پودر قند ترکیب کنید و کم‌کم گلاب به آن بیفزایید تا خمیر یکدستی حاصل شود.

از خمیر گلوله‌های کوچکی برداشته، آن‌ها را فرم دهید و در شکر بغلطانید. سپس خلال پسته روی آن‌ها بگذارید و اجازه دهید تا کمی شیرینی‌ها سفت شوند.

کیک پودینگ سه رنگ

اگر به فکر آماده کردن دسری با تم یلدایی هستید، کیک پودینگ سه رنگ انتخاب خوبی برای شما است. برای درست کردن این کیک خوشمزه، اسفناج را پوره کنید، تخم‌مرغ و شکر را هم بزنید و ماست و پوره اسفناج را اضافه کنید.

آرد الک‌شده را کم کم مخلوط کنید، مایه را در قالب ریخته و کیک را بپزید تا خنک شود. برای پودینگ، زرده، شکر، شیر، نشاسته و آرد را روی حرارت بگذارید تا غلیظ شود و سپس کره، خامه و وانیل را بیفزایید.

بعد از خنک شدن، آن را روی کیک بریزید و در یخچال قرار دهید. ژله را آماده و آن را روی پودینگ بریزید، دانه‌های انار را اضافه کرده و بگذارید کاملاً ببندد.

چیزکیک لیوانی انار

چیزکیک‌ لیوانی انار، دسری بسیار سریع و آسان است که نیازی به پخت ندارد. این دسر را به راحتی می‌توانید از قبل برای شب یلدا آماده کنید و آن را با تزئینات اناری و تم یلدایی خاص خود هماهنگ سازید.

برای درست کردن این دسر، آب انار را حدود ۶ تا ۱۰ دقیقه بجوشانید تا به ¼ لیوان کاهش پیدا کند و خنک شود. بیسکویت زنجبیلیِ پودرشده را با پودر قند، کره و نمک مخلوط کرده و بین ۶ لیوان تقسیم و فشرده کنید.

خامه را تا فرم‌گرفتن بزنید؛ پنیر خامه‌ای را با پودر قند ترکیب کرده و آب انار و دارچین را بیفزایید، سپس خامه زده‌ شده را در دو مرحله اضافه کنید.

مخلوط خامه‌ای را روی لایه بیسکویت بریزید، سطح آن را صاف کرده و با دانه انار تزیین کنید. لیوان‌ها را بپوشانید و ۸ ساعت در یخچال بگذارید.

پاپسیکلز یلدایی

پاسیکلز نوعی کیک چوبی تک‌نفره است که در قالب سیلیکونی بستنی درست می‌شود و برای سرو در شب یلدا بسیار مناسب است. برای درست کردن این دسر جذاب، باید ابتدا کیک شکلاتی پخته و خنک شده را پودر کنید و با ترکیب گاناش (مخلوط شکلات شیری ذوب‌شده و خامه) یا موز به آن حالت خمیری بدهید.

سپس، شکلات‌های رنگی (قرمز و سبز) را به روش بن‌ماری ذوب کرده و لایه ضخیمی از شکلات را به ترتیب رنگ (قرمز و سبز) به دیواره و کف قالب پاپسیکلز بمالید، چوب بستنی را قرار دهید، و پس از سفت شدن، کیک خمیری را فشرده داخل قالب بگذارید.

در نهایت، پشت پاپسیکلز را با شکلات پوشانده، آن را از قالب خارج کنید و با شکلات سفید و چیپسی (تخمه هندوانه) تزئین کنید.

کاپ کیک انار

کاپ کیک انار یکی دیگر از دسرهای جذاب و پرطرفدار برای شب یلدا است که برای درست کردن آن، باید ابتدا کره و شکر را کرمی کرده، سپس به ترتیب تخم‌مرغ، دارچین و گلاب را همراه با مخلوط خشک الک‌شده (آرد و بیکینگ پودر) اضافه کنید.

در مرحله نهایی، آب انار، شکلات چیپسی و دانه‌های انار را به مایه کیک افزوده و پس از پخت در فر ۱۷۵ درجه، کاپ‌کیک‌ها را خنک کنید.

در نهایت، روی کاپ‌کیک‌های آماده را با خامه قنادی فرم‌گرفته (که می‌توانید با رنگ‌های یلدایی جذاب‌ترش کنید) و دانه‌های انار تزئین و سرو کنید.

تارت انار

تارت انار، یک دسر خوشمزه با ظاهری شیک و شکیل برای مهمانی‌های یلدایی است. برای درست کردن این دسر، باید ابتدا کره، شکر و زست لیمو را هم بزنید تا کرمی شود، سپس تخم‌مرغ، وانیل و آرد را اضافه کرده و خمیر را آماده و به مدت دو ساعت در یخچال استراحت دهید.

بعد از باز کردن و قرار دادن خمیر در قالب تارت، کف آن را سوراخ کرده و در دو مرحله (ابتدا با وزنه و سپس بدون وزنه) بپزید تا طلایی شود.

در آخر، داخل تارت پخته و خنک شده را با خامه قنادی یا پودینگ وانیلی پر کنید، روی آن دانه‌های انار و یک لایه نازک ژله انار بریزید و برای سرو نهایی، حداقل دو ساعت در یخچال قرار دهید.

چیز تارت انار

این دسر خوشمزه و شیرین، نوعی تارت است که در ترکیب با پنیر خامه‌ای و انار، طعمی بی‌نظیر ایجاد می‌کند. برای تهیه آن، خمیر تارت را مانند تارت انار آماده کنید.

سپس مخلوط پنیر خامه‌ای، شکر، تخم‌مرغ و وانیل را روی خمیر پخته ریخته و بپزید. پس از خنک شدن، با دانه انار و سس انار تزیین کنید.

غذاهای اصلی شب یلدا

حالا نوبت غذاهای مجلسی و خوشمزه‌ای است که می‌توانند ستاره سفره شب یلدا باشند.

انار پلو

انار پلو یکی از غذاهای سنتی و محبوب برای شب یلدا است. برای تهیه آن، برنج را دم کنید و جداگانه مخلوطی از دانه انار، پیاز داغ، خلال پسته و بادام، و گاهی گوشت چرخ‌کرده تفت‌داده شده را آماده کنید. لایه‌لایه با برنج مخلوط کرده و سرو کنید.

مرغ شکم‌پر

مرغ شکم‌پر، غذایی مجلسی و ароматدار است. مرغ را با مخلوطی از سبزیجات معطر، گردو، رب انار، دانه انار و ادویه پر کنید و در فر بپزید تا طلایی شود.

سبزی پلو با ماهی

این غذا در بسیاری از مناطق ایران برای شب یلدا سرو می‌شود. سبزی پلو را با سبزی‌های تازه مانند شوید، جعفری و گشنیز دم کنید و همراه ماهی سرخ‌شده یا شکم‌پر سرو نمایید.

کوفته انار

کوفته‌ای خوشمزه با طعم ترش و شیرین انار. گوشت چرخ‌کرده را با لپه، سبزی کوفته، دانه انار و رب انار مخلوط کنید، کوفته‌ها را شکل دهید و در سس انار بپزید.

دلمه برگ مو

دلمه برگ مو با مواد داخل شامل برنج، سبزی معطر، گاهی گوشت و دانه انار، یکی از گزینه‌های عالی برای پیش‌غذا یا غذای اصلی است.

پیش‌غذاها و سالادهای یلدایی

برای شروع دورهمی، این گزینه‌ها عالی هستند:

سالاد انار و زیتون

ترکیبی از دانه انار، زیتون، خیار، گوجه و سبزیجات تازه با سس لیمو یا انار.

لبو و ماست

لبوی پخته‌شده با ماست چکیده و تزیین نعنا.

خوراکی‌های سنتی مانند آجیل، میوه‌های پاییزی و شیرینی‌های محلی

در نهایت، سفره شب یلدا را با انار، هندوانه، آجیل مخلوط و شیرینی‌های رنگارنگ تزیین کنید تا شب طولانی‌تان پر از خاطره شیرین شود!

منبع خبر: روزیاتو

این خبر از سایت منبع نقل شده و پایگاه خبری زیرنویس در قبال محتوای آن مسئولیتی ندارد. در صورت نیاز، در نظرات همین خبر گزارش دهید تا بررسی گردد.

«از کودکان در مراسمی دیگر پذیرایی می‌شود»؛ جمله ای شیک، اما ویرانگر ۲۹ آذر ۱۴۰۴

واکاوی پیامدهای فرهنگی و اجتماعی حذف کودکان از مراسم‌ها«از کودکان در مراسمی دیگر پذیرایی می‌شود»؛ جمله ای شیک، اما ویرانگر

ازدواج؛ از اجبار اجتماعی تا انتخاب فردی: چرا برخوردارها کمتر ازدواج می‌کنند؟ ۲۲ آذر ۱۴۰۴

تحلیل جامعه‌شناختی کاهش ازدواج و فرزندآوری در ایرانازدواج؛ از اجبار اجتماعی تا انتخاب فردی: چرا برخوردارها کمتر ازدواج می‌کنند؟

چهره‌های مشهور و القای مصرف گرایی و مصرف زدگی ۱۷ آبان ۱۴۰۴

لزوم تمرکز بر خدمت به جای زندگی خصوصیچهره‌های مشهور و القای مصرف گرایی و مصرف زدگی

زیرنویس را در شبکه‌های اجتماعی همراهتان داشته باشید